O víkendu oslavili věřící v Kvášňovicích svátek svatého Bartoloměje, patrona místního kostela.

Bartolomějské slavnosti začaly již v pátek koncertem sester Strolených a Pavla Samiece, kteří v tomto roce slaví neuvěřitelných dvacet let svého zpívání v kostele. Koncert se neskládal jen z duchovních písní, návštěvníci slyšeli i méně známé lidovky. Chybět nemohlo ani akordeonové sólo, ve kterém Pavel Samiec zahrál světovou premiéru své skladby. Program slavností pokračoval v sobotu pouťovou zábavou, která se uskutečnila v zaplněném sálu v režii místního Sboru dobrovolných hasičů.  Po celý víkend nechyběly ani pouťové atrakce.

Zlatým hřebem slavností ovšem vždy je poutní mše svatá. Nedělní slavnostní atmosféru při mši umocnila nejen přítomnost českobudějovického biskupa Vlastimila Kročila, ale také uvedení nového duchovního správce do kvášňovické farnosti Mariusze Piwowarczyka.

Při celebrování mše připomněl diecézní biskup Vlastimil Kročil, že Kvášňovice naposledy navštívil biskup Jan Valerián Jirsík před více než sto lety. Před závěrečném požehnáním Jeho Milost sdělila, že doufá, že není v Kvášňovicích naposled a pochválila hudební doprovod v podání sester Strolených a Pavla Samiece. Po mši se biskup s farářem Piwowarczykem a následně i farářem Buštou přesunuli na oběd k starostovi obce Miloslavu Strolenému, kde debatovali například o převodu hřbitovní kaple do správy obce.