Vánoční svátky jsou spojené především s duchovním prostředím. V Kvášňovicích měli letos obzvláště sváteční náladu, protože pěvecký soubor sester Strolených a Pavla Samiece, slavil neuvěřitelných dvacet let od svého prvního pěveckého vystoupení. K Vánocům ale již tradičně patří i myslivecké střílení na terč.

Sestry Strolených začaly v kostele zpívat zásluhou pana faráře Stanislava Bušty, který získal kvášňovickou farnost pod svou správu. Zpívaly nejen na mších, ale i pohřbech, svatbách či křtinách. Postupem času se k nim připojil i jejich bratranec, výborný akordeonista a skladatel Pavel Samiec. Vznikla tak tradice pouťových a vánočních koncertů, která přetrvá dodnes.

Vánoční jubilejní koncert se skládal pouze z českých koled, složených v různých časových období. Slyšet jste mohli roráty (prastaré adventní zpěvy), ale i známé vánoční koledy, které již zlidověly. Strolenky, jak se uskupení zkráceně přezdívá, připravily pro sto dvacet návštěvníků nejen pestrý program, ale také svařené víno a cukroví na oslavu svých dvaceti let na kostelní scéně.

K Vánocům již neodmyslitelně patří i střílení ze vzduchovky na terč, které pro závodníky organizuje kvášňovický myslivecký spolek. Letos se sešlo 33 účastníků, kteří byli rozděleni do kategorií podle věku a pohlaví. Závodníci si z akce odnesli nejen spousty zábavy, ale ti nejlepší i hodnotné ceny.