První zářijovou sobotu na hasičském hřišti za kostelem uspořádali místní hasiči a hasičky oslavu 125. výročí založení Sboru dobrovolných hasičů v Kvášňovicích.

Oslavy začaly v půl čtvrté slavnostním nástupem a vyznamenáním důležitých postav kvášňovického sboru, kteří získali diplom a upomínkovou sošku.

Program pokračoval žehnáním hasičského praporu římskokatolickým knězem Mariuszem Piwowarczykem, který následně se starostou obce Miloslavem Stroleným a hasičským doprovodem položil věnec na hrob Františka Dítka.

František Dítko sloužil jako kněz v místní farnosti a dal impuls k tomu, aby se v Kvášňovicích v roce 1896 založil sbor dobrovolných hasičů.

Foto: Zleva Mariusz Piwowarczyk, Václav Tichý, Marian Kožnar a úplně vpravo starosta obce Miloslav Strolený

Chybět nemohl ani útok koňkou, která byla zakoupena v roce založení sboru. Stará garda hasičů se postarala o show zkrocením požáru na dřevěném domečku.

Foto: Stará garda s koňkou

Poté již následovala netradiční hasičská soutěž, které se zúčastnilo pět mužských a 2 ženské týmy.

Mužská družstva: Kvášňovice, Hradištská Lhotka, Nezdice, Olšany a Pačejov

Ženské týmy: Kvášňovice, Nezdice

Netradiční hasičská soutěž začínala pro každý tým pokřikem hoří a vypitím nealko i alko nápojů v imaginární hospodě. Po fvypití všech nápojů se tým ustrojil a vyrazil na útok. Ovšem čekala jej překážka v podobě zamčených dveří, roury a balíku slámy. Po překonání těchto bariér a naplnění terčů vodou, přišla na řadu záchrana Johna (slaměný panák) a záchrana prázdného sudu od piva. Po této záchranné akce se celý tým sešel v pomyslné hospodě a byl jim stopnutý čas.

U mužů vyhrál tým z Hradišťské Lhotky, který ovšem měl výrazně silnější mašinu. Naši hasiči skončili na krásném třetím místě a ukázali, že je to stále baví 🙂

V soutěži žen vznikla napínavá bitva. Hasičky z Nezdic běžely jako první a předvedly výborný výkon. Kvášňovačky se ovšem nevzdaly a s vypětím všech sil si doběhly pro vítězství. Po pěti letech, opět na domácí půdě, zvítězily.

Foto: Kvášňovické hasičky po vítězném boji!

Děti se během dne mohly vyřádit na nastříkané pěně. a dospělí se večer ještě pobavili na open air koncertu kapely Elegie.

Děkujeme obci Kvášňovice, hasičským sborům a lidem, kteří se na této akci podíleli.