Tradiční masopustní veselí vypuklo v Kvášňovicích v sobotu 5. března. Lidé v maskách všeho druhu vyrazili v průvodu po celé obci.

Kvášňovický starosta Miloslav Strolený předal maskám vládu nad vesnicí. Masky na oplátku slíbily, že nebudou ničit obecní ani veřejný majetek. Poté se pestrobarevné procesí vydalo křížem krážem obcí. Za doprovodu harmoniky, bubnu a trumpety se průvod vydal k prvním chalupám v dolní části obce.

Tanec s medvědem neminul žádnou hospodyňku. Pan domácí pro změnu tancoval s pěticí lidožroutek, u kterých si musel vykoupit život, jinak by skončil jako turista John, kterého kanibalky pro výstrahu vezly na kárce. V průvodu nechybělo ani kvášňovické očkovací centrum. Naočkovaný byl každý, kdo pozval masky na dvůr. Obcí se procházeli i vodník, myslivec, Červená Karkulka, žid, nebo třeba Větrník, Měsíčník a Slunečník. Celkem se letos sešlo na 30 maškar.

Lidé v maskách ochutnali všelijaké dobroty a za doprovodu hudby si užili celých dlouhých šest hodin obchůzek. Ti odolnější pak dorazily ještě do místní hospůdky.

Všichni občané a řidiči, kteří zastavili a do pokladničky přispěli, si zaslouží velké díky! Vybralo se krásných 10 580 Kč.  Celý výtěžek kvášňovického masopustu spolu s přispěním obce o dalších 20 000 Kč poputovalo na humanitární pomoc Ukrajině.

Hlavní iniciátorka Veronika Strolená hodnotí čtvrtý ročník obnovené masopustní tradice pozitivně: „Všechny nás moc potěšila hojná účast masek a také ochota našich sousedů pozvat průvod dál na něco dobrého. Mám radost, že i navzdory pandemii, kvůli které jsme loni Masopust nepořádali, se podařilo tradici udržet naživu a můžeme se těšit na spoustu dalších ročníků.“