Poslední srpnovou sobotu se konala v Kvášňovicích hasičská soutěž. Již třetí ročník různých netradičních variant soutěží v Kvášňovicích dostal snad už definitivní název i termín – Kvášňovický Pouťák.

Přípravy na soutěž probíhali celý týden před poutí, a v sobotu 27. 8. to konečně vypuklo. Na louku u Balkovce se sjelo několik družstev z blízkého i dalekého okolí. Přijeli dvě družstva z Pačejova, dvě z Hrádku, dvě z Mečichova, dvě z Nezdic, muži z Hradišťské Lhotky a samozřejmě domácí muži a ženy. Mrzet nás může jen absence nejbližších sousedů (Olšany, Kovčín, Nekvasovy, Lažany).

Soutěž s netradičními pravidly se nesla od samého začátku v přátelském duchu. Hlavní rozhodčí Marian Kožnar a Karel Raška ale hlídali všechny na trati tak, že nikdo neměl pochyb, že jde o poháry.

Samotný průběh útoku simuloval skutečný zásah. Nejprve bylo nutné vypít všechny piva, ustrojit se, provést útok, zachránit osoby a majetek a vrátit se zpět do „hospody“. Během toho byly na trati různé překážky, tak jako při opravdovém zásahu.

V kategorii žen, si s tímto nejlépe poradili pačejovské holky, které už odpoledne vyhráli jinou soutěž. Na druhém místě skončili ženy z Hrádku a na třetím Nezdice. Domácí brali bramborovou medaili. Na pátek místě skončili Mečichovští, ale ke třeba jim vyseknout poklonu. Běhají styl požární sport, a naší klasiku běželi vůbec poprvé.

Kategorii mužů si pro vítězství v klidu došli Nezdice. Právě na Nezdicích, si krásné můžeme ukázat, že opravdu klíčové je v tomto typu soutěží sání. Vyhráli totiž i vloženou soutěž z úvodu útoku – nejrychleji vypili všechny piva. Za neuvěřitelných 10 vteřin. Na druhém místě skončil Hrádek, bronzový byl Mečichov. Místní brali pěkné páté místo.

Po skončení této části nastoupili na plac zkušení harcovníci, ukázat jak se hasilo dřív. Souboj kvášňovických a mečichovských koňských stříkaček skončil těsně ve prospěch hostů.

Společně poté hasili požár domu, a osvěžili i diváky. Celé odpoledne bylo krásné počasí, čepovalo se výborné pivo a panovala skvělá atmosféra.

Téměř všichni zúčastnění se poté přesunuli do hospody na pouťovou zábavu. Kapela Talisman rozjela velkou show, a všichni se výborně bavili. Někteří návštěvníci a soutěžící dokonce kempovali na louce.

Tímto bych chtěl všem zúčastněným poděkovat za účast, a těšíme se na příští ročník.

Autor: Jakub Korbel