Den válečných veteránů, 11. listopad, je připomínán spíše v anglosaských zemích. V posledních letech však tato tradice zapouští kořeny i u nás. Letos je tento den spojen s oslavou stého výročí ukončení první světové války.

První světová válka přinesla zásadní změnu v životech všech lidí. Téměř každá rodina pocítila dopad této tíživé situace. V Kvášňovicích žilo v té době přibližně 400 obyvatel, z toho devadesátdevět mužů bylo během války odvedeno. Domů se již nikdy nevrátilo 18 z nich. O mnohých z nich víme pouze to, v jaké zemi byli (většinou v masových hrobech) pohřbeni.

V neděli jsme vzpomínali nejen na oběti na válečných frontách a na legionáře, kteří měli možnost bojovat za demokracii a zatím neexistující republiku. Ale také jsme si připomněli sté výročí ukončení první světové války.

Den válečných veteránů a oslava stého výročí konce první světové války začala u pomníku padlých vojínů položením věnce a zapálením svíce za padlé. Poté následoval přesun do kostela svatého Bartoloměje. Zde následovalo slovo o kvášňovických mužích, kteří byli nuceni se do bojů zapojit. Následně začal půlhodinový koncert v podání sester Strolených a Pavla Samiece. Návštěvníci mohli také nahlédnout do seznamu odvedených Kvášňováků a připnout si na klopu květ vlčího máku jako symbol Dne válečných veteránů. Akce skončila zpívanou modlitbou Otče náš, vyslyš nás, kterou si zazpívalo všech 45 návštěvníků.

Proč je 11. listopad Den válečných veteránů

Ráno 11. listopadu byl ve francouském Compiègne podepsán dokument, který stanovil, že 11. 11. 1918 od 11.00 hodin, zavládne na všech frontách první světové války mír. Datum konce první světové války se později stal památným Dnem veteránů a všech, kteří se v uniformě nebo v civilu zapojili do boje za svobodu a demokracii.

Květ vlčího máku

Symbolem Dne veteránů je květ vlčího máku. Tato květina vyrůstala na hrobech vojáků, kteří padli v bojích první světové války. Květy vlčího máku spatřil podplukovník John McCrae na hrobech na flanderských bojištích a napsal o nich báseň Na polích flanderských. V této básni vyjadřuje smutek nad zabitými spolubojovníky.

Koupí květu vlčího máku můžete každoročně podpořit sbírku Paměti národa, která zachycuje svědectví válečných veteránů, vzpomínky politických vězňů, disidentů, ale i například paměti členů StB. Jejich příběhy si můžete poslechnout v Českém rozhlase v dokumentárním cyklu Příběhy 20. století.

Prohlédněte si seznam povolaných Kvášňováků.

Fotogalerie naleznete v galerii.